Een betere werkomgeving voor meer productiviteit

Een optimaal kantoor design voor een verhoogde productiviteit onder werknemers. Je kunt er een boek over schrijven. In dit artikel houden we het echter kort en geven we je enkele wetenschappelijk onderbouwde inzichten die jij kunt toepassen om jouw kantoor te optimaliseren. Want investeren in de werkomgeving van jouw werknemers, dat betaald zich terug!

Het effect van de werkomgeving op productiviteit

De werkomgeving is voor werknemers een van de belangrijkste oorzaken voor werk gerelateerde stress en ontevredenheid. Volgens de Nederlandse wetenschapper Roelofsen kan het verbeteren van de werkomgeving de productiviteit van werknemers met wel 5% tot 15% verhogen. Om het overzichtelijk en praktisch te maken, is de werkomgeving opgedeeld in drie verschillende onderdelen die jij afzonderlijk kunt beinvloeden om van jouw kantoor een productieve werkplek te maken.

Temperatuur

De optimale temperatuur van een werkomgeving verschilt uiteraard per soort werk, maar voor een kantoorruimte ligt de optimale binnentemperatuur rond de 22°C. Rond deze temperatuur wordt de hoogste productiviteit bereikt onder werknemers. Wel is het zo dat er lichte verschillen liggen tussen de optimale temperatuur voor mannen en vrouwen. Vrouwen zouden namelijk iets beter presteren onder hogere temperaturen dan 22°C. Voor een gemengde werkplek is 22°C echter een goede richtlijn om aan te houden.

Licht

Licht is een andere belangrijke factor voor de productiviteit van werknemers. Dit geldt vooral voor werknemers die op een computer werken. Felle zon en een spiegelend beeldscherm leidt ertoe dat werknemers hun contrast verhogen en met hun ogen knijpen om beter te zien terwijl dit juist hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaakt. Dat is niet goed voor de productiviteit natuurlijk. Om de lichtsituatie te verbeteren kun je ramen afplakken met licht defuserende folie ook wel melkglasfolie genoemd. Gordijnen of lamellen die werknemers zelf kunnen afstellen zijn ook een goede oplossing.

Geluid

Overlast door geluid is enorm afleidend en erg vermoeiend omdat het extra moeite kost om concentratie op te brengen voor je werk. Werknemers hebben het meeste last van harde geluiden en goed verstaanbare gesprekken in hun werkomgeving. Slecht nieuws voor werplekken waarin veel getelefoneerd word. Gelukkig zijn ze beide op te lossen door gebruik te maken van zachte geluidsabsorberende materialen. Voor de optimale akoestische ervaring van een ruimte wordt geadviseerd om minimaal 20% tot 30% van het vloeroppervlakte te nemen aan geluidsdempende materialen. Dit kan in de vorm van vloerbedekking, gordijnen of akoestische panelen.

Jouw kantoor optimaliseren?

Wil je jouw kantoor optimaliseren voor een verhoogde productiviteit onder werknemers? Met onze matglasfolie, isolerende raamfolie, akoestische panelen of scheidingswanden kunnen we temperatuur, licht en geluid op jouw kantoor verbeteren. Neem gerust contact op via info@roomth.nl of 0183 – 513 854 voor meer informatie en een vrijblijvend gesprek. 

 

Een betere werkomgeving voor meer productiviteit